Festivalul

Lansăm acest festival pentru ca timpul ce acoperă tot să nu fie triumfător peste amintiri. În credinţa că voinţa, puterea de creaţie a generaţiei cercului literar „A Holnap” a putut şi va putea fi continuată de generaţiile care urmează. Exemplul lor demonstrează faptul că spiritul creator al acestui oraş nu s-a pierdut. El izbucneşte iar şi iar, în ciuda puterii imense cu care istoria încearcă, câteodată, să-l înăbuşească. Oradea vorbeşte în maghiară pe scena Europei, de mai bine de un mileniu. Ea a dat personaje de o importanţă deosebită culturii maghiare, prin opera cărora atât oraşul, cât şi cultura maghiară a devenit mai bogată.

 

În documentul de constituire al Festivalului „HolnapUtán”, organizat pentru prima oară de Teatrul Szigligeti în anul 2013, iniţiatorii numesc Cercul Literar „A Holnap” drept predecesor spiritual, membrii căruia au avut o influenţă deosebit de semnificativâ nu numai în viaţa orădeană de la începutul secolului XX, dar şi asupra vieţii culturale maghiare în general Grupul a fost caracterizat de valori precum atitudinea pozitivă, reevaluarea tradiţiilor, practicarea formelor contemporane de expresie, respectiv sprijinirea tinerelor talente aflate la începutul carierei. Festivalul „HolnapUtán” este organizat în fiecare an sub semnul moştenirii celor de la „Holnap”, iar programul ediţiei a cincea, cea din acest an, este bazat în mare parte pe spectacole de teatru.


Obiectivul festivalului ce are loc între 6—9 aprilie 2017 este acela ca, prin spectacolele invitate şi programele complementare, să iniţieze un real dialog între personalităţile de renume din lumea teatrului, artiştii tineri şi public. La întocmirea programului, am avut în vedere misiunea Teatrului Szigligeti, acela de a ne adresa cât mai multor artişti debutanţi care au pus pe scenă producţii de calitate, dar şi îndrăgite de către public, în cadrul celor mai importante ateliere de teatru din regiune.
Totodată, faptul că seria de evenimente reuneşte mai multe forme de artă este un prilej pentru a tematiza probleme actuale care îi privesc pe tineri, în aşa fel încât să ne orientăm după tendinţele contemporane din domeniul teatrului, artelor plastice şi muzicii, folosind cele mai importante spaţii culturale din oraş. Aşadar, pe lângă evenimentele teatrale, va avea loc şi un workshop dedicat academiilor de teatru maghiare din regiune, concertul a două formaţii de actori, un vernisaj de expoziţie, dar şi lansarea noii ediţii a Revistei Culturale „Várad”.